Lejár a http ideje, érdemes https-re váltani

Kezdőlap » Lejár a http ideje, érdemes https-re váltani

Lejár a http ideje, érdemes https-re váltani

2022. augusztus 17.

A http protokollt a World Wide Web Consortium és az Internet Engineering Task Force fejlesztette ki. 1999-ben véglegesítették azzal a céllal, hogy meghatározzák és szabványosítsák a hálózatot alkotó különböző számítógépek közötti információcsere szintaxisát és szemantikáját.

Sok éven át a http protokoll volt a legszélesebb körben használt protokoll a weben. Az 1989-ben megkezdett fejlesztés óta több fejlettebb változat is megjelent, amelyek képesek voltak alkalmazkodni a kor igényeihez és a technológiai fejlődéshez, azonban úgy tűnik, hogy ma a https kap nagyobb hangsúlyt.

Mi a különbség a http és a https kommunikációs protokollok között?

A szó végén lévő nyilvánvaló “s” betűtől eltekintve van egy alapvető különbség a két protokoll között: a biztonság.

A https két kommunikációs protokoll kombinációját használja (HTTP+SSL/TLS), ami azt jelenti, hogy a hálózaton továbbított bármilyen típusú információ titkosítva van, és senki sem férhet hozzá, csak a böngésző és a webszerver. Ehhez pedig szükséges, hogy a webhely SSL-tanúsítvánnyal rendelkezzen. Igen, a http és a https közötti fő különbség mindig a biztonság. A https protokoll megakadályozza, hogy más felhasználók lehallgassák az ügyfél és a webkiszolgáló között az interneten keresztül továbbított bizalmas információkat.

Nagyon egyszerűen fogalmazva, a https a http biztonságos változata. A különbség a felhasználói adatok kezelésének biztonsági szintjében rejlik. Ez a biztonsági tanúsítvány felelős a böngésző és a webkiszolgáló közötti kapcsolatok titkosításáért, így minden személyes, banki vagy más típusú érzékeny információ védve lesz.

Miért érdemes SSL-tanúsítványt telepíteni a weboldalra?

Ha van egy weboldalunk, az egyik fő célunk mindig az lesz, hogy látogatókat és konverziókat szerezzünk. De mi van akkor, ha a felhasználók tudják, hogy a webhely nem biztonságos? A válasz nagyon egyszerű: nem fognak vásárolni. A biztonság hiánya komoly problémát jelent a vállalat számára.

Az ügyfelek biztonságának prioritást kell élveznie. Az adatok biztonságos gyűjtése és küldése az egyetlen módja annak, hogy megvédjük őket, amikor megadják fizetési adataikat, személyes adataikat vagy bármilyen más, számukra fontos adatot. Emellett a Google folyamatosan azon dolgozik, hogy javítsa a webet. Olyannyira, hogy a Google Chrome elkezdte “nem biztonságosnak” jelölni az összes olyan weboldalt, ami még mindig http-vel működik.

John Mueller, a Google keresési tanácsadója szerint mindig meg kell próbálni a http URL-címekre mutató belső linkeket az újabb https-változatokra cserélni. Ezt egy Reddit témában állapította meg, amelyben az SSL tanúsítvány fontosságáról kérdezték. A tanácsadó elmondta, hogy a SEO szempontjából nem annyira fontos ez a lépés, mivel a Google nem fog minket megbüntetni a tanúsítvány hiánya miatt, azonban ez csak az algoritmusra igaz. Ha felhasználói szemmel közelítjük meg a témát, akkor nagyobb az esély arra, hogy a látogatók másik weboldalt keresnek majd fel, ahol nagyobb biztonságban érzik magukat.

Minőségi Szolgáltatásaink

Legfrissebb SEO hírek

Legfrissebb Bejegyzések

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni weboldalunk Domain nevének kiválasztásánál?

2023. szeptember 29.|

Egy honlap élete, létrehozása a név kiválasztásával kezdődik, ez pedig egy meghatározó pillanat. Mivel a megfelelő domain név kiválasztása egy hosszú távú befektetés, valami, ami megalapozhatja az online sikereinket, mindenképp alapos megfontolást kíván.

Miért érdemes szakemberre bízni a weboldalkészítést?

2023. szeptember 29.|

Manapság a digitális jelenlét nagyon fontos, és egyre nagyobb jelentőséggel bír egy hatékony weboldal megléte. Kisvállalkozások, helyi vállalkozások, szakemberek, szolgáltatók, online kereskedése, de még a non-profit szervezetek és közösségi szervezetek számára is elengedhetetlen, hogy az online térben megfelelően képviseltethessék magukat.

Go to Top