Google: a beágyazott videók ugyanolyan SEO értékkel bírnak, mint az feltöltött tartalom

Kezdőlap » Google: a beágyazott videók ugyanolyan SEO értékkel bírnak, mint az feltöltött tartalom

Google: a beágyazott videók ugyanolyan SEO értékkel bírnak, mint az feltöltött tartalom

2022. február 23.

John Mueller, a Google munkatársa szerint a SEO szempontjából nincs különbség a beágyazott és a natívan egy weboldalra feltöltött videók között.

Mára rengeteg weboldal tulajdonos megértette, hogy a videók hatalmas erővel bírnak, főleg a fiatalabb generáció számára, akik sokkal jobban szeretnek nézni valamit, mint olvasni. Ugyanakkor sokan kétségbe esnek, mivel nem tudják, hogy a szokásos videós platformokat, vagy inkább a saját weboldalukat válasszák, esetleg a videós platform linkjét használják.

És teljesen jogosan merül fel a kérdés: van-e különbség a videó beágyazása és feltöltése között SEO-szempontból?

Általános nézetek és valóság

Mueller válasza világos és egyértelmű, de ütközik a SEO és a beágyazott videókkal kapcsolatos általánosabb nézetekkel. Arra a kérdésre, hogy jobb-e saját videókat hosztolni, mint más forrásból beágyazni őket, Mueller azt mondja, hogy a Google a SEO szempontjából mindkettőt ugyanúgy kezeli. Felveti, hogy amikor a webhelyek saját videókat hosztolnak, akkor általában egy külön tartalomszolgáltató hálózat szolgálják ki azokat. Technikailag ez egy különálló weboldal, és nem különbözik a beágyazott videótól.

Végső soron itt a fő szempont a tartalom megfelelő indexelése és annak biztosítása, hogy a felhasználók elégedettek legyenek az élménnyel. Ha mindkét szempont teljesül, akkor a Google szempontjából minden rendben van.

Hiedelem, vagy tévesen elterjedt nézet, hogy a saját videók tárhelye jobb, mivel így a saját oldalunk jelenik meg, amikor a videóra keresnek. Míg ha az oldal a YouTube-ról származó videókat ágyaz be, akkor a YouTube jelenik meg a tartalom forrásaként. De hogy végső soron melyiket látja a felhasználó, az több szemponttól is függ.

Megint az oldal minősége nyer

A Google folyamatosan figyeli az oldalunk minőségét. Amennyiben sok hasznos tartalmat talál rajta, úgy az oldalt fogja rangsorolni, ahol a videó be van ágyazva. Ha azonban az adott webhely nem nevezhető minőséginek, akkor a felhasználó a YouTube-t fogja látni. Másrészt, ha a YouTube landing page több rangsorolási jelet és az emberek számára relevánsabb információt tartalmaz, akkor az lesz az, amelyik megjelenik a keresőben. Előfordulhat, hogy a Google a YouTube oldalt szolgálja ki a beágyazott videót tartalmazó oldallal szemben, de ez nem automatikusan történik.

Baj, ha a YouTube kerül a rangsorolási lista elejére?

Valójában nem baj, de akkor ott is rá kell dolgozni a minőségre. Ha olyan tartalmat gyártunk, vagy olyan terméket (szolgáltatást) adunk el, ami szorosan kapcsolódik a videókhoz, akkor érdemes kihasználni a platformok erejét. Így olyan felhasználókhoz is elérünk, akik csak a videós tartalmakat szokták pörgetni, és lehet, hogy véletlenül találnak rá az oldalunkra.

Amennyiben a YouTube mellett döntünk, a saját csatornánkat még mindig könnyedén átirányíthatjuk a weboldalra, és használhatjuk mind a kettőt. A Google és a YouTube kéz a kézben járnak, úgyhogy használjuk ki az előnyeit.

Minőségi Szolgáltatásaink

Legfrissebb SEO hírek

Legfrissebb Bejegyzések

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni weboldalunk Domain nevének kiválasztásánál?

2023. szeptember 29.|

Egy honlap élete, létrehozása a név kiválasztásával kezdődik, ez pedig egy meghatározó pillanat. Mivel a megfelelő domain név kiválasztása egy hosszú távú befektetés, valami, ami megalapozhatja az online sikereinket, mindenképp alapos megfontolást kíván.

Miért érdemes szakemberre bízni a weboldalkészítést?

2023. szeptember 29.|

Manapság a digitális jelenlét nagyon fontos, és egyre nagyobb jelentőséggel bír egy hatékony weboldal megléte. Kisvállalkozások, helyi vállalkozások, szakemberek, szolgáltatók, online kereskedése, de még a non-profit szervezetek és közösségi szervezetek számára is elengedhetetlen, hogy az online térben megfelelően képviseltethessék magukat.

Go to Top