Egyel Korábbi cikkünkben (Domain regisztráció) olvasható, hogyan lehet ma Magyarországon domainnévre szert tenni. A cikk megírásának alapja a .hu, vagyis a hu végződésű domain-ek regisztrációja. Mivel Magyarország hivatalos domain végződése a hu. Ezt látjuk a legtöbb magyar oldalak címében is.

Ahogy látható a mi oldalunk (honlapweboldal.hu) is ugyanilyen, hiszen magyar oldalról van szó. Azonban nem kötelező magyar oldalnak magyar végződést választani. Ez főleg akkor jön elő, amikor már foglalt a választott kulcsszavunkra a .hu domain végződés, ezért ha kitartunk a kulcsszó mellett, akkor kénytelenek vagyunk választani egy másikat.

Ehhez célszerű a nemzetközi végződéseket választani. Nézzük is meg, melyek ezek:

.com, .eu, .net, .org, .biz, .info, .name …

Látható, hogy ezek a végződések nem kapcsolhatók egyetlen ország végződéséhez sem, ezért könnyen regisztrálhatóak Magyarországon is. Ettől függetlenül rengeteg domain végződés van, melyek direkt országokhoz kapcsolhatóak, ezzel most nem kívánok foglalkozni (pl. .at Ausztria, .de Németország, stb.)

Második szintű közdomainek Magyarországon

– co.hu, info.hu, org.hu, priv.hu, sport.hu, bolt.hu, forum.hu, film.hu, video.hu.. stb. további végződések a domain.hu oldalon találhatóak.

Lényegük, hogy ezek elé lehet regisztrálni a domainnevet, vagy kulcsszót. Pl önneve.co.hu, cégnév.info.hu. Ezeket a második szintű közdomaineket csak ebben a formában lehet használni, külön a végződés nem kérhető.

A legtöbb magyar domain regisztrátornál lehet ma már bármilyen végződésű domainnevünk, természetesen csak azok, amelyek léteznek.

A cikk megírásának ideje: 2009. 05.05. A leírt információk ezen a napon voltak érvényesek, azóta változhattak.