Korábban még működtek a link farmok és a generált, agyon manipulált vagy másolt szövegek, mert a Google ezeket nem volt képes megfelelően feldolgozni és kiszűrni.

A Pingvin algoritmus azonban leszámolt a keresők számára felhúzott oldalakkal és egyes algoritmus frissítései egyre tökéletesebbé tették a Google találati listáját. Ma már egyre tisztább találatokkal találkozunk a kereső kifejezések bepötyögése után és nem csak a a Google Adsense hirdetésekből meggazdagodni vágyó, valós és hasznos tartalmakat nélkülöző weboldalaiba botlunk.

A Google Pingvin algoritmusa tüzetesen átvizsgálja az oldalunkat és ez alapján ítéli meg, hogy egy valós tartalommal rendelkező weboldalról vagy egy kattintásvadász, pénz centrikus oldalról van-e szó, aki minimális vagy lopott tartalommal akar illegális bevételhez jutni a keresőóriást kihasználva. A Google nem csak a spam jellegű oldalak után nyomoz, de a duplikációkra is gondosan ügyel.

Persze a kereső képes megkülönböztetni a hasznos és haszontalan vagy jogtalan duplikációkat és eszerint rangsorolni az oldalakat.

A Google szereti az eredeti, egyedi szövegeket

A Google szereti az eredeti, egyedi szövegeket

Az összeollózott oldalakat a Google bünteti, hiszen a lopott tartalommal az irányelveik szerint senki nem kerülhet előrébb a keresési listán. Az oldalon belüli duplikáció bizonyos szintig engedélyezett de a külső forrásokból összemásolt weboldal büntetésre számíthat. Lehet szó akár egy-egy bekezdésről, akár egy teljes cikk átmásolásáról, a Google észleli azt és mérlegeli annak büntethetőségét olyan esetekben is, ha egy-egy szövegtörzsben néhány szót vagy írásjelet kicseréltünk.

Az egyedi szövegeknek nem csak felhasználói élmény szempontjából van jelentőségük, hanem a Google keresőoptimalizálással kapcsolatos irányelvek egyik alappilléreként a keresőben való pozíciónkra is ráhatással van. A kereső ugyanis a linkek mennyiségét az azt körbeölelő egyedi tartalmak szerint mérlegeli és erősebbé teszi azokat a linkeket, amik egy terjedelmesebb, egyedi cikkbe vannak elhelyezve mintha azok egy link farmon vagy lopott szövegben lennének elhelyezve.