Webszemjankó, ki hallott még ilyet..

A webszemjankó, mint szó azért lett kitalálva, mert az ELTE egyik kurzusa kiírt egy ilyen versenyt, amiben tanulmányozzák a google kereső, és más keresőprogramok működését, illetve működésének algoritmusait. A lényeg, hogy kitaláltak egy olyan szót, amire korábban nem adott találatot a google, és azt vizsgálják, hogyan lehet előre kerülni ezzel a kifejezéssel. Tulajdonképpen ez is egyfajta keresőoptimalizálás, de szakértői szemmel könnyen belátható, hogy a próbálkozó weboldalak egyike se ismeri a seo, illetve keresőoptimalizálás fogalmát. Természetesen tisztelet a kivételnek, mint mindig. Akinek nem inge, pedig nem veszi magára.

Ebből a bejegyzésből könnyen kiderül, mit is jelent manapság a keresőoptimalizált forráskód, mely oly sokszor meg lett már említve az oldalon. A forráskód e fajta felkészítése a keresőoptimalizálásra még nem egyenlő azzal. Ez az írás azért jött létre, hogy tesztelje a már meglévő oldalakat a találati listában, melyek a webszemjankó kifejezésre jönnek elő. Amennyiben megjelenik az első 10 találatban azt bizonyítja, hogy az ott lévő oldalak gazdája nem ismeri a seo eszközeit, illetve nincs tisztában a keresőoptimalizálás lépéseivel. Hiszen ez a bejegyzés sincsen optimalizálva, csak egy alaposan átgondolt forráskóddal rendelkezik, ami kis konkurencia esetén már fél siker.

Webszemjankó statisztika

Hogy hasznos is legyen a bejegyzés az eltések kereső tanulmányozására, álljon itt egy kisebb statisztika a jelenlegi állásról (2009. április 3.)

A google kereső a webszemjankó kifejezésre jelenleg 13 000 találatot dob ki. Az első 3 hely: stfw.hu, cjb.hu, blogspot.com fődomain-eken elhelyezett aldomainek a kulcsszó beregisztrálásával. Továbbá 2 kollégám is írt ehhez hasonló bejegyzést azért, hogy szintén letesztelje, hova kerül weboldala: yox.hu, chatlakozz.hu. Ők mindketten profi seo szakemberek, amit igazol a top10-be való bekerül is.

Most már nincs más hátra, mint hogy lássuk ennek a bejegyzésnek is az eredményét.