Mint már megszokhattuk, a Google állandó frissítéseket tesz közzé, amiről általában beszámol. Ám van, amikor ezt valamiért elfelejti és nem értesíti webmestereit az elkövetkezendő vagy már tesztelés alatt álló fejlesztésekről.

Így van ez az új, mobil indexeléssel is, ami a tapasztalatok szerint már is képes átrendezni a találati listát, mégsem kapott róla egy webmester sem értesítést vagy esetleg valamilyen bővebb leírást, amibe kapaszkodni tudhatna.

A Google korábban azt ígérte, hogy a weboldal tulajdonosok részletesen tájékoztatva lesznek, a Search Console-on keresztül és arról is értesítést kapnak, ha valamilyen hibát észlelne a rendszer a mobil indexelés közben. Ez egyelőre még sajnos nem történt meg, de vélhetően a későbbiekben pótolni fogja ezt a keresőóriás.

A késedelemnek az az oka, hogy bár már fut a mobil indexelés, az még nem mindenhol, ugyanolyan arányban érhető el. Így egy “félkész”, nem mindenhol elérhető funkciót nem szeretett volna dokumentálni és figyelmeztetésekkel bombázni olyan webmestereket is, akiknél a funkció még el sem érhető.

Már pörög a Google mobil indexelése!

Már pörög a Google mobil indexelése!

A szemfüles webmesterek azonban már észrevették, hogy a Google elkezdte a mobil indexelés nagy körű tesztelését, így a szóvívők kénytelenek voltak elismerni, hogy valóban elindult a publikus tesztelése a rendszernek, ami akár több százezer vagy millió weboldalt is érinthet. Ezzel jobb minden weboldal tulajdonosnak tisztában lennie, hiszen akár helyezés romlással is járhat egy számunkra nem kedvező frissítés.

A mobil indexelésnél nem csak előre pozicionálhatják mobilon elérhető weboldalunkat, de akár több oldallal is visszasorolhat bennünket a rendszer. Büntetést kapunk például, ha a mobilos és az asztali verziója a weboldalnak nagyban különbözik. Rossz “pontot” ér, ha a mobilos változatban egyes elemek és tartalmak nem elérhetőek. A Google ezért a reszponzív dizájnt javasolja de nem kötelez rá, így más megoldás is tökéletesen elfogadható számára, a lényeg, hogy ne legyen más tartalom mobilon mint a számítógépen látható változatban.