Meglepően sokan foglalkoztak korábban a Panda algoritmussal, majd a Pingvin különböző változatainak spekulációitól hemzsegett az internet. Minden webmesternek megvolt a saját, tuti tippje, hogy egy-egy Google algoritmus frissítésnél mi az, amivel előrébb kerülhetnének a találati listában.

A Google persze nem csak jutalmaz, hanem szigorúan hátrébb is sorol és büntet is ha megszegjük a számára fontos előírásait és irányelveit és mára már a “black-hat” technikákat is egyre ügyesebben képes kiszűrni.

Azonban igen kevés szó esik a Google egyik új algoritmusáról, amely a Bagoly kódnevet kapta. A bagoly egy szemfüles állat, ami a sötétben vadássza le áldozatait, akik mit sem sejtenek. A Google Bagoly is hasonlóképpen csap le a gyanútlan, ám annál sárosabb erkölcsi normákkal rendelkező weboldalakra és azok tulajdonosaira. A Bagoly projekt néven ismertté vált eszköz ugyanis megpróbálja tisztán tartani a találati eredményeket. Nem csak a spam oldalaktól, de az álhírektől is, amik képesek akár egy elnökválasztást is befolyásolni.

A Google tehát felvette a kesztyűt a hamis hírekkel, egyértelmű hazugságokkal és bántó, agresszív tartalmakkal szemben. A Google irányelvei ugyanis ellenzik az ilyen jellegű weboldalakat és azok hatása káros lehet, ha a találati lista elejére kerülnek, a Google-nek pedig célja, hogy tiszta, minőségi eredményeket produkáljon. Ehhez a Google három csapást is képes mérni a Bagoly projektjével.

Lecsap a Google Bagoly az átverős oldalakra!

Lecsap a Google Bagoly az átverős oldalakra!

A Google Bagoly elsősorban a rangsorolásbeli változásokkal kíván hatni a hamis tartalmakra, megtévesztő híreket szolgáltató oldalakra. Ezeket ugyanis büntet és hátrébb sorolja a találati listájában. Ezenkívül lehetőségünk van az automatikus keresési ajánlásokat is befolyásolni ezentúl. Visszajelezhetünk a Google-nek, ha úgy érezzük a keresési ajánlat bántó, sértő vagy nem oda illő. Ugyanígy visszajelezhetünk egy űrlap segítségével a Kiemelt részletek résznél is.

Reméljük, a Google Bagoly projekt és a hozzá tartozó algoritmus frissítés meghozza az eredményt és eltűnnek az olyan kamu oldalak amelyek különböző világösszeesküvés elméleteket gyártanak, megtévesztő hírekkel szolgálnak ismert emberekről, politikusokról, celebekről vagy azok halálhírével riogatnak. Sok oldal kattintásvadász címekkel próbál minél nagyobb látogatószámot elérni, hogy ott a reklámbevételeit növelhesse. A Bagoly most őket sem fogja kímélni és megtisztítja a webet!