Kellő kitartással meghekkelhető a Google keresője is

Kezdőlap » Kellő kitartással meghekkelhető a Google keresője is

Kellő kitartással meghekkelhető a Google keresője is

2018. július 25.

Bár a Google rendkívül fontosnak tartja, hogy csak is releváns adatokat jelenítsen meg egy-egy beírt kulcsszóra vagy szavakra, a kapott eredményt egy hozzáértő csapat képes megfelelő módon manipulálni. Ez különösen igaz a képes keresőjére, amit bizonyítottan lehet olyan módon meghekkelni, hogy teljesen más eredményt adjon ki, mint amire valójában keresnénk.

Bár a keresőoptimalizálás egy külön üzleti ág a webes marketing világában, sokan a SEO-t nem bevételszerzésre használják, sokkal inkább valamilyen lejárató kampányként.

Már 2014-ben is nagy port kavart, amikor a Google képkeresőjében akármire is kerestünk rá, többnyire csak egy ukrán autóbaleset képeit kaptuk eredményül a végtelenségig. Bár a jelenség csak az Egyesült Államokból indított kereséseket érintette, óriási károkat okozott és a Google a mai napig nem tisztázta az esetet. Ugyanilyen keresőoptimalizálási baki miatt kerülhetett Michelle Obama nevére kereséskor egy fülbevalót viselő majom fotója is a találatok közé és ugyanezért kerültek cenzúrázásra a rasszista keresésekre a gorillák is. A Google persze minden tudomására jutott esetet alaposan tanulmányoz és a hibák javításával az algoritmust is korrigálja.

Kinek a képe jelenik meg, ha bírjuk azt, hogy „idióta”?

idiota

A legújabb amerikai botrány, hogy aktivisták is kihasználták a Google képkeresőjének algoritmusát arra, hogy saját eszméiket hirdetve alá tegyenek a jelenlegi amerikai elnöknek. A kezdetben csak Londonban tapasztalható képkeresési malőr már globális szintre terjedt, így akár Magyarországról is kipróbálhatóvá válik (ki tudja meddig). Jelenleg ugyanis, ha a Google képkeresőjébe beírjuk, hogy „idióta”, akkor Donald Trump elnök képei mosolyognak vissza ránk. A profitorientált SEO szektorban eddig csak a legritkább esetben fordult elő, hogy hackerek és aktivisták fogtak volna össze, hogy a Google keresőben manipulálják az eredményeket.

A keresőoptimalizálás viszont annyira jól sikerült, hogy a számtalan Trump és „idióta” szó összekapcsolásával mára elérték, hogy szinte a teljes képkeresési találati oldal az ő képeikkel kerül kitöltésre. A Google ugyanis olyan sokszor futott bele ebbe az aktivisták által közzétett tartalomba, hogy kénytelen volt tényként kezelve elfogadni, hogy „Trump idióta”. A képtalálatok között megjelent közeli és távoli kép is Donald Trumpról, karikatúrák, Trump bébi léggömb és fotó montázs a Greend Day együttesről és Trumpról. Ez utóbbi azért került bele a találatba, mert az együttes által játszott: American Idiot című számot is sikerült az elnökkel összekapcsolniuk az aktivistáknak.

A Google állandóan frissíti az algoritmusait és találati eredményeit

Akárcsak a korábbi esetekben, nagy valószínűséggel a Google gyorsan fog reagálni a bakira és hamarosan eltávolítja az elnököt a találati lista éléről. Azonban az eset hírértéke miatt, sok neves média is hivatkozik az esetre a világ minden tájáról, így még nehezebb lesz kiszűrni ezt a tévedést, hiszen most már tényként közölt hírről van szó (miszerint ha „idiótát” keresünk, Trumpot kapjuk eredményül), ezt pedig még a Google sem cenzúrázhatja. Érdekes módon, már magyar nyelven is egyre többször kerül elő az elnök képe a magyar „idióta” szó bepötyögésére is, ami szintén a keresőoptimalizálási hackelés eredményének köszönhető.

Minőségi Szolgáltatásaink

Legfrissebb SEO hírek

Legfrissebb Bejegyzések

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni weboldalunk Domain nevének kiválasztásánál?

2023. szeptember 29.|

Egy honlap élete, létrehozása a név kiválasztásával kezdődik, ez pedig egy meghatározó pillanat. Mivel a megfelelő domain név kiválasztása egy hosszú távú befektetés, valami, ami megalapozhatja az online sikereinket, mindenképp alapos megfontolást kíván.

Miért érdemes szakemberre bízni a weboldalkészítést?

2023. szeptember 29.|

Manapság a digitális jelenlét nagyon fontos, és egyre nagyobb jelentőséggel bír egy hatékony weboldal megléte. Kisvállalkozások, helyi vállalkozások, szakemberek, szolgáltatók, online kereskedése, de még a non-profit szervezetek és közösségi szervezetek számára is elengedhetetlen, hogy az online térben megfelelően képviseltethessék magukat.

Go to Top