A Google Pingvin a Google rangsoroló algoritmusának a kódneve, amelyet 2012-ben jelentettek be és azóta már több nagy frissítésen van túl. A legújabb Google algoritmus célja, hogy azok a weboldalak, akik illegális SEO technikákat alkalmaznak, ne kerülhessenek a lista élére.

Így a Google kereső rangsora az új algoritmus elindulása óta gyökeresen megváltozott. A lista tisztán tartása végett két űrlap is a webmesterek segítségére áll. Az egyiken olyan spam oldalakat lehet bejelenteni, akik a frissült algoritmus ellenére is a lista elejére kerültek, illetve a webmesterek számára készült egy űrlap ahol az igazságtalannak vélt hátrébb sorolást jelenthetik be. A Google munkatársai mindkét esetet felülvizsgálják.

A Google Pingvin elbánik az olyan mesterségesen generált link áradattal dolgozó weboldalakkal is, akik nagy számban szereznek, az oldalukra mutató linket, hogy ezzel próbálják befolyásolni a helyezésüket, számukra előnyösen – ez persze ütközik a Google Webmesteri Irányelveivel. A 2012 májusában érkező Pingvin 1.1 tovább finomította ezt a találati listát és büntette a manipuláció segítségével előre került oldalakat. A Google célja a frissítéssel továbbra is a spammerek tevékenységének visszaszorítása volt.

Google Pingvin Algoritmus: a kezdetektől napjainkig

Google Pingvin Algoritmus: a kezdetektől napjainkig

A Pingvin algoritmus egy következő változata már a túl sok reklámot és a kevés valós tartalmat is ellenőrízte és büntette. Ezzel a Google megpróbálta a webmestereket a minél szebb és átláthatóbb weboldalak irányába elmozdítani, melyeket a találati listában előrelépéssel jutalmazott.

A Pingvin algoritmus 2012 óta már számos nagyobb frissítésen esett át és jelenleg a 4.0-ás verziót tartják számon. A Google minden frissítést gondosan utókövet és kivizsgálja az eredményeket. A webmester fórumokon persze minden apróbb Google mozgásra “algoritmus frissítési pánik” tör ki, melyek az utóbbi hetekre is jellemzőek.

A legfrissebb Google algoritmus fő verziója a Pingvin 4.0 2016-ban futott le, amely a kezdeti hírek ellenére szintén büntet, nem csak jutalmaz. A webmesterek saját ötleteiket próbálják meg a valóságba átültetni, hogy különböző stratégiákat kipróbálva ismerjék ki a Pingvin algoritmus legújabb változatának helyezés előreléptető rendszerét. Egyesek a linkhálózatokban látják a lehetőséget, még mások a PR cikkekben vagy a prémium linképítésben. Ez utóbbi párosítás tűnik jelenleg a Pingvin 4.0 kedvenc kombinációjának.