Amikor saját weboldalunk van, akkor úgy tűnhet, hogy profi Photoshop szakértőnek kell lennünk, különben semmilyen képet nem tudunk feltölteni a virtuális térbe. A PS azonban nemcsak havidíjas, hanem bonyolult is, így a legtöbben inkább lemondanak róla.

Szerencsére rengeteg alternatíva közül tudunk választani, így biztosan mindenki megtalálja azt, amire valójában szüksége van.

Gimp

Az egyik nagyszerű lehetőség a Gimp. Ez egy teljesen nyílt forráskódú képszerkesztő, nevezhetnénk a Photoshop ikertestvérének. Igaz, hogy a felület nem túl vonzó, de rengeteg lehetőséget találni, és szinte mindent megtehetünk rajta. Az internet tele van cikkekkel és videókkal, így könnyedén elsajátíthatjuk a működését.

Pixlr

A Pixlr valójában egy webes alkalmazás, így nem számít, hogy Windows vagy Mac gépen dolgozunk-e, mivel az aktuális böngészőből nyitjuk meg. Két ingyenes változata is van, ahol rétegekkel tudunk dolgozni, nem kell hozzá fiókot létrehozni, és a kép mentésénél előre be tudjuk állítani a fájl méretét. Ez megkönnyíti a webes optimalizációt is.

Canva

Másik nagyszerű alkalmazás a Canva, ami számítógépről és telefonról is elérhető, miközben rengeteg ingyenes lehetőséget kínál fel. Ha valaki mindent el akar érni rajta, akkor havidíjas csomagot tud választani, de az ingyenes lehetőség is kielégíti a felhasználók igényeit. Külön előnye, hogy a közösségi média oldalaira különböző sablonokat kínál, így mindent a személyes igényeink szerint készíthetünk el.

PhotoScape

Az ingyenes alapprogramok közé tartozik a PhotoScape, ami jelenleg csak számítógépen elérhető. Tökéletesen megfelel a képek méretezéséhez, egyszerű szerkesztésekhez, ráadásul nem kell érte fizetni. A felület nagyon könnyen kezelhető, így főleg azoknak ajánlott, akik menekülnek a Photoshop bonyolult menüi elől. A program ráadásul nem foglal sok helyet, így szinte bármelyik gépen futtathatjuk.

Picsart

Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy az emberek a telefonjukon készítik el a kedvenc tartalmaikat. Az egyik legjobb applikáció a Picsart, ahol választhatunk az ingyenes és a fizetős lehetőségek közül. Amennyiben szeretjük a telefont használni, és szeretnénk sok felületre szerkeszteni, akkor megéri a havi előfizetés. Itt lehetőség van a háttér eltávolítására, különböző matricák használatára, és más művészek koncepcióit is kipróbálhatjuk.

Desygner

A Desygner inkább a Canvához hasonlít, interneten, telefonon és tableten is elérhető. Több ingyenes sablont kapunk, de választhatunk a havidíj és az egyszeri fizetés között is. Itt már komolyabb opciókat találunk, így az internetes képek mellett a közösségi oldalakra is készíthetünk tartalmat, de például az önéletrajzunkat is megformázhatjuk.

A legtöbb weboldal tulajdonos szeret minőségi képeket használni, azonban nem mindenki tud havidíjat vállalni a képek beszerzése miatt. Ilyenkor kényelmes opció az ingyenes stock fotók szerkesztése, hogy valamivel mégis kitűnjünk a tömeg közül. Néha az is elég, ha egy bizonyos filtert kiválasztunk, és azt minden képünkön alkalmazzuk. Ez lehetővé teszi az egymással harmonizáló kinézetet.