Sok amatőr, kezdő és tapasztalt weboldal tulajdonos is WordPress motort használ terméke, szolgáltatása vagy éppen cége weboldalaként. Azonban csak kevesen tudják megfelelően azt úgy beállítani, hogy az a Google szemében is értékes és keresőbarát legyen.

A SEO pedig az egyik legfontosabb dolog egy weboldal életében, hiszen jelentős látogatótól esünk el, ha nem megfelelően töltjük ki a szükséges mezőket és a legfontosabb kiegészítőket nem telepítjük és alkalmazzuk megfelelően.

Az első és legfontosabb, hogy legyenek rajta blogbejegyzések. Fontos, hogy már az optimalizálás előtt legalább 1-3 írás szerepeljen a honlapon és ne csak az alapvető információk és termékek jelenjenek meg rajta, hiszen a Google robotjai az olvasmányos írásokat szeretik, ehhez pedig cikkenként legalább 500-600 karakteres szöveg szükséges. Ezt pedig írjuk természetes módon, ne erőltessünk bele a végtelenségig ismételt kulcsszavakat és bátran használjunk képeket, videókat a szövegben, amit ízlésesen, olvashatóra formázzunk.

A WordPress beállításai sokat számítanak a keresőoptimalizálásban

A WordPress oldalak keresőoptimalizálása a vezérlőpultban történik és a nulladik lépés, hogy vegyük ki a pipát, a Beállítások – Olvasás szakaszban, ahol megtilthatnánk, hogy a keresők bejárják az oldalunkat. A második népszerű funkció, a keresőbarát URL-ek kialakítása, amelyet a Beállítások, Közvetlen hivatkozások szakaszban találunk. Érdemes itt a „Bejegyzés címe” változatot használnunk. Hasznos, ha a Beállítások alatt az alapértelmezett kategóriát is átállítjuk a semmitmondó „Uncategorized”-ről és feltelepítjük a „No Category Base (WPML)” plugint, ami a „category” kulcsszót is eltávolítja a linkjeinkből.

wpseo

Kapcsoljuk össze oldalunka a webmester eszközzel

A WordPress keresőoptimalizálás egyik elengedhetetlen kelléke a Yoast SEO, ingyenes bővítmény, ezt okvetlenül telepítsük! Ezután a SEO – Dashboard – General szekció alatt fussunk is végig a Beállításvarázslón. Adjuk meg, hogy nyilvános az oldalunk, válasszuk ki a típusát és tulajdonosát, kössük össze szociális fiókjainkkal és végül kapcsoljuk össze a Google Search Console-lal. Fontos még, hogy a Beállítások – Általános – Honlapod címe alatt megadjuk, hogy melyik URL-t használjuk (www, http vagy https változat). Ha pedig átrendezzük például a linkeket, akkor azt a Feltérképezési hibák alatt, átirányítással tudassuk a keresővel. Ne aggódjunk, ha néhány napig nem lesznek látogatói adatok, ehhez idő kell a rendszernek.

A cím, a meta elemek és a tartalom fontossága

A WordPress oldalunkon is rendkívül fontos, hogy jó címet adjunk meg az oldalunkhoz és a meta leírások is beszédesek legyenek. Hasznos, ha itt szerepeltetjük a legfontosabb kulcsszót, de ne vigyük túlzásba! A Google szemében még igen fontos az XML oldaltérképek megléte, ezért ezt mindenképpen állítsuk be, hogy megkönnyítsük a keresőrobotok feltérképezésének dolgát. Bátran böngészhetünk és telepíthetünk más alternatív keresőoptimalizálást segítő bővítmények között is, hiszen nem csak a Yoast létezik.