Ha a Google büntet azt biztosan észrevesszük, de nem biztos, hogy minden esetben büntetésről van szó, ha a weboldalunk akár több tíz találattal is hátrébb kerül a találati listában.

A probléma mögött számtalan dolog állhat, még akkor is ha mi magunk semmit nem tettünk mostanában, ami a keresőoptimalizálással kapcsolatos lenne.

Első körben gyanakodhatunk újabb Google algoritmus frissítésre, ami valamilyen új technológiát alkalmazva, úgy ítélte meg, hogy a szokásos előkelő helyezésünket hátrébb sorolja. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oldalunk rossz lenne vagy mi rontottunk el valamit, esetleg büntetés áldozatává váltunk, egyszerűen csak előnyösebbé sorolt sok más oldalt, amiket az új algoritmus sikeresebbnek és relevánsabbnak talált egy adott kulcsszóra vagy kulcsszó párra. Ilyenkor persze válthatunk keresőoptimalizálási stratégiát és lehet hamarosan újra előkelő helyen találjuk az oldalunkat.

Ugyanilyen kellemetlen lehet, amikor a Google megpróbálja elérni a webhelyünket, de valamilyen okból kifolyólag nem tud kommunikálni a DNS szerverrel. Ebben az esetben a vagy a DNS szerver nem elérhető vagy magával a domainre irányuló DNS útválasztással vannak gondok. Ilyenkor persze gyorsan jelezni kell a DNS szolgáltató felé, hogy problémát észleltünk.

Hová tűnt az weboldalunk a Google találati listájából? - Google Büntetés?

Hová tűnt az weboldalunk a Google találati listájából? – Google Büntetés?

Érdekes módon több szolgáltató ugyanis tiltja a Googlebotokat, így azok nem tudják beindexelni oldalunk tartalmát. Egy határozott telefonhívás vagy levél viszont az ilyen domain szolgáltatóknál is kellő hatást érhet el és rövid időn belül feloldják a tiltást vagy javítják a problémát.

Előfordulhat, hogy a Googlebot más miatt nem tudja bejárni az oldalunkat. Ez akkor fordulhat még ellő, ha a kiszolgáló szerver tűzfala akadályozza azt meg. Ilyen esetben egy-egy aloldalt vagy a főoldalt is kihagyhatja a Google és helyére választ egy másik aloldalt amit beindexel és a szokásos kulcsszavakra azt az aloldalt dobja ki találatként.

Ezt a problémát általában egy rossz tűzfal konfiguráció okozza, ami például egy frissítést követően letiltja a robotokat. Persze lehet, hogy a DoS túlterheléses támadások elleni védelem hibásodott meg és akadályozta meg a Google számára az oldal bejárását. Ezen esetben keressük fel a tárhely szolgáltatónkat, akik valószínűleg gyorsan tudják orvosolni a hibát és hamarosan újra előkelő helyünkre kerülünk vissza a Google találati listájában.